HTML

BanDJ nevét érdemes megtanulni

2010.03.26. 00:12 vissza1

BanDJ: Retro Collection – Egy este a Morrison’s-ban lemezkritka a music.hu oldalon jelent meg balajti Péter tollából.

Egy újabb önjelölt lemezlovas, aki elmondhatja magáról, hogy saját lemeze van. Nem egy ilyennel találkozhattunk az elmúlt egy-két évtizedben, s többségük nevére ma már nem is emlékszünk.

BanDJ bemutatkozásul viszont három évtized bő félszáz igazi slágeréből olyan, közel tucatnyi minimixet készített, ami nemcsak profi, de időtálló is. Sokkal könnyebb kitalálni, hogy az ember stílusok szerint összekeveri a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek hazai slágereit, mint megvalósítani. 52, többszörösen bizonyított nótát kiválasztani és kategorizálni egy dolog, de gyakorlatilag hibátlan minimixeket összeállítani belőlük már komoly teljesítmény. BanDJ, vagyis Nagy András azonban megdöbbentően jól, ráadásul nem is egyszer, de mindjárt tizenegyszer (!) kikerülte a buktatókat.
 
Eredeti felvételeket használt, alig észrevehető trükköket vetett be, odafigyelt a tempóra, a hangulatra, a felvételek ismertségére és kedveltségére, valamint egyszer sem esett túlzásba: minimum négy, maximum hat dalt illesztett össze – szinte teljesen zökkenőmentesen. (A példa kedvéért érdemes megfigyelni a Sandokan és a Ringasd el magad, az Almát eszem és a Mama vagy a Gyere kislány, gyere és a Zene nélkül mit érek én összehegesztéseit!)

Kitűnő ötlet, hogy a lemezgazda nem egy-egy előadóra fókuszált (Neoton Família, Szűcs Judith, Kovács Kati, Szécsi Pál), hanem stílusokban gondolkodott. Így BanDJ Retro Pop, Rock’n’Roll, Rock, Funk, szving és diszkó mellett táncdalfesztiválos és romantikus csomagot is pakolt a Retro Collection – Egy este a Morrison’s-ban címet viselő korongra.

Bár alapvetően szórakoztató összeállításról van szó, egyfajta kultúrmisszióról is beszélhetünk. Ezeket a dalokat ugyanis napjaink kereskedelmi rádiói nem pörgetik, így a mai fiataloknak nincs sok esélyük megismerni e remekül táncolható, annak idején valóban egy egész ország által ismert és énekelt szerzeményeket. BanDJ gyakorló bulifelelősként tudja, mire indul be a nagyérdemű: a Hungária Multimilliomos jazz-dobosa, Komár Laci nyelvoktatós No Miss című fergetege, Cserháti és Charlie SZ–P–Sz-e vagy a Bikini kapatos találós kérdése, a Ki visz haza mind működik. Ám ott vannak a funk-finomságok, illetve a Táncdalfesztivál pillanatai, amik bizony a rutinosabb zenebarátoknak is tartogathatnak meglepetéseket. Az így megismert és megszeretett muzsikák pedig tovább élhetnek a most tizenéves hallgatókban is.

A Morrison’s diszkópultosának bemutatkozó anyaga remek ötlete és kivitelezése miatt egyaránt maximális pontszámot és elismerést érdemel.

BanDJ nevét érdemes megtanulni, mert aki ilyen csudákra képes, az garantáltan tartogat még meglepetéseket az igényes retro tánczenére fogékonyak számára!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bandj.blog.hu/api/trackback/id/tr171869343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása